Neyi, Ne Zaman Yemeli?


Sizlere gün içerisinde kullandığımız temel bileşenlerimizden, karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerden bahsetmiştik. Ayrıca tuzlar ve vitaminler ile güzel süslemelerde yapmıştık. Bu yazıda ise neyi, ne zaman tüketirsek nasıl faydalanır, iyi ve kötü etkileri neler olur onlara bakacağız. Evet küçük besin arkadaşları kötü emellerimize alet edeceğiz! Şaka şaka, onlarda isterler herhalde hayatın döngüsüne en verimli şekilde katılmayı. Çokta kafaya taktıklarını düşünmüyoruz:)

Yaşamımızı devam ettirebilmek için enerjiye ve vücudumuzun bazı doğal tepkimeleri yerine getirmesine ihtiyacımız var. Bunlar için de gerekli maddeler, besinlerde. Besinleri tüketme zamanı da oldukça önemli. Mesela geceleri uyumadan önce 1 tabak makarna tüketirsek bu bizi enerjiye dönüşmeyen karbonhidratın yağa dönüşmesi vesilesi ile oldukça üzecektir. Ama günün enerjisini elde etmemiz için öğle yemeğinde tüketirsek hemen kullanılacak ve enerjiye dönüşüp günü yakalamamıza yardımcı olacaktır. Şimdi birkaç örnekle bu durumu açıklayalım. Bakalım akşam tüketince ne olabilir, kahvaltı veya öğle yemeğinde tüketirsek ne olabilir? Örnek olacak arkadaşlarda aşağıda heyecanla bekliyorlar...:)

Muzu öğle yemeğinde yerseniz şayet bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur, cildinizi güzelleştirir. Akşam yerseniz şayet burunda akıntıya sebep olur ve biraz sindirimde sıkıntılara sebep olabilir. Anladınız siz onu 😁

Elma içerdiği pektin sayesinde kan şekerini ve kolestrolü düşürür. Pektin de aslında bir şeker türüdür, en doğallarından ancak sabah kahvaltısında tüketirseniz, şeker kontrolünü elden bırakmıyor. Akşam yerseniz şayet pektinin sindirimi zor olduğundan bütün güne yayamazsınız ve bu da mide asidinin artmasına sebep olur...


Kahvaltıda yenen domates sindirimi ve metabolizmayı hızlandırır, akşam yemeğinde tercih ederseniz domatesin içerisinde de pektin bulunur ki elma gibi mide asidine sebep olur, bu da rahatsız eder. Ayrıca oksalik asitte domatesin içerisinde bulunan rahatsız edici maddelerden biridir ve midenizde şişkinlik oluşmasına sebep olacaktır.


Gelelim meşhur yoğurdumuza. Hemen hemen her yemeğin yanında iyi gidiyor bu velet... Akşam yemeğinde yoğurt yerseniz işte sindirime yardımcı harika bir gıda tüketmiş olursunuz. Gece yarısı kaçamak atıştırmalık mı istiyorsunuz. Yoğurt yiyin 😁 Ola ki kahvaltı da tükettiniz. O zaman da bu arkadaş hiç ummadığınız bir şekilde mide asidinin artmasına sebep olabilir ve mide yüzeyinin bundan hasar almasına neden olabilir. Aman dikkat. Sabah boş mideye kaşık kaşık yoğurt yemeyin deriz.

Arada atıştırmalık olarak size tavsiyemiz, mevsiminde portakal! Kendisi öğün aralarında tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırıp bağışıklığı güçlendirecektir. Ama kahvaltıda yerseniz boş mideye zarar verecek ve gastrite sebep olacaktır. Sonra ben duymadım demeyin.

Bizim olmazsa olmazımız, her yerli malı haftasının baş tacı, kuruyemişler. Sanki son zamanlarda yerli malı haftasında bile kendilerine yer veremeyeceğiz ne yazık ki...Neyse gelelim asıl konumuza, eğer öğle yemeğinde biraz kuruyemiş, hani, fındık, fıstık, ceviz tüketirseniz bu kan basıncınızı düşürüp kalp sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Ama akşam yemeğinden sonra yerseniz şayet çok yağlı ve kalorili olduğundan tam ters etki yapabilir ve ziyadesiyle kilo olarak size geri dönebilir. aman dikkat.


Son zamanlarda ulaşmakta zorlandığımız, aslında genel olarak ulaşmakta zorlandığımız, tamam sofraya geldiğinde kendimizi şanslı hissettiğimiz, yerine alternatif gıdalar türettiğimiz kırmızı eti öğle yemeğinde tüketirseniz muhteşem bir demir kaynağı tüketmiş olursunuz. Protein yüklemesi yaparsınız ve hastalıklara karşı da direnç kazanmış olursunuz. Ama gel gelelim akşam yemeğinde tüketirseniz bilesiniz ki sindirimi yaklaşık 4 ila 6 saat sürecektir ve rahatsız etmesi olasıdır. Ayrıca bu durum sindirim sistemine zarar verebilir. Bir düşünün; yediniz yemeği ve 3 saat sonra yan gelip yattınız. Artık kötü rüyalar ve uykusuz dakikalar peşinizi bırakmayacaktır. Nerede maden suyu? Tanıdık geldi değil mi?

İşte bir kaç örnekle besinlerin tüketilme zamanlarının önemi. Hepsinden maksimum yarar elde etmek ve karşılaşacağımız olumsuzlukları minimalize etmek için dikkate almakta fayda var. Zira verdiğimiz örneklerin yapılarına benzer besinlerde aynı durumlara sebep olacaklardır. Haydi afiyet olun...


En son yazıların mailinize gelmesi için mailinizi bırakın ve bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin... :)

0 yorum:

Yorum Gönder