İMAM NEREDE? İMAMBAYILDI!


Hemen her yaştan insanın yemeklerle alakalı muhabbet edeken isim yarıştırma işinde belki ilk sıralarda aklımıza gelir imambayıldı. Belki de dilber dudağı ve vezir parmağından sonra. İlginç ismi lezzetinin yanında her zaman o soruyu sordurmuştur bizlere: Kim bu imam? Neden bayıldı? Bu imamın bayılmasının arkasındaki güç ne? Tabii ki lezzeti olsa gerek...

Muhteşem lezzetler ve yaratıcı isimlerle dolu mutfağımızın bir başka yıldızından bahsedeceğiz anladığınız gibi...İmambayıldı. Türk Dil Kurumu'na göre birleşik yazılır önce onu belirtelim.  Din ve mutfak işlerinin birbirine karıştığı imambayıldının diğer yıldızları da soğan, sarımsak, yeşilbiber, domates ve maydanoz ile isteğe göre çeşitli baharatlardır. Gördüğünüz gibi vegan bir lezzet kendileri. Başrolünde patlıcanın olduğu Türk mutfağının bu güzide lezzetinin adı neden böyledir peki?

Food in Mobili olarak bu imamın peşine düştük, üç değişik rivayete ulaştık. İlk olarak oldukça basit bir yaklaşımla imamın eşinin "evde ne varsa içine kattım" diyerek yaptığı yemeğe olan hayranlığından kalan bir isim. Bu evden sonra diğer hanelere de yayılır yemek ve isim birazda mizahi duygularla imambayıldı olarak kalır.

Diğer rivayete göre; biliyorsunuz ki tarihimiz çetin savaşlar ve kıtlıklarla dolu. Öyle ki mısır, buğday ve hayvansal ürünlere hasret kalınılan bir dönemde kilerlerin önemi ve depolama oldukça önemliymiş. Bizim köyün imamı da kirli çıkıymış biraz ve kiler tıka basa doluymuş. İmam nihayetinde. Anladınız siz onu. Bir gün imamın karısı bütün kileri boşaltmış ve köylüye dağıtmış, kalan birkaç malzemeyle de bizim yıldızı yapmış. İmam yemeği çok sevmiş sevmesine ama kileri görünce malum sonuç olmuş. Yemeğin adı da imambayıldı olarak kalmış.

Son rivayete göre de imamımız zengin bir zeytinyağı tüccarının kızıyla evlenmiş. Eee kayınpeder zeytinyağı zengini olunca çeyizde zeytinyağından geçilmiyormuş. Kadın imamımıza sürekli zeytinyağlı patlıcan yemeği yapıyormuş. İçine domates, biber, soğan ve sarımsak ekleyerek yaptığı bu yemeğe tabii ki sevgisini de katıyormuş. O kadar mutlularmış ki, bu yemek sanki onların çocukları gibi olmuş. Patlıcan abi, zeytinyağı ve domates, biber, soğan da kardeşleriymiş. Mutlu mesut yaşarlarken bir gün ne olmuş biliyor musunuz? Zeytinyağı bitmiş. Zeytinyağının bittiğini öğrenen imamımız bir karısına bakmış, bir boş zeytinyağı şişelerine bakmış, bir de domates, biber, patlıcana. Bu şoka dayanamayan imam, mutfak literatürüne gireceği o meşhur anı yaşamış ve bayılmış...

İşte rivayetler böyle. İmambayıldı, muhteşem lezzet, toplumumuza mal olmuş, tarihi tam net olmayan anonim bir kültür şaheseridir. Zeytinyağı ve patlıcanın başrolde olduğu bu vegan lezzet aynı kültür yemeklerle bolca karşımıza çıkan Ege yöresine ait bir lezzettir.

İmambayıldının hikayesini Food in Mobili olarak paylaşmak istedik. Domates, biber, patlıcan şarkısıyla sanki üçüncü rivayetteki imamı gözümüzün önüne getiren büyük usta Barış Manço'yu da saygıyla anıyoruz.. Zeytinyağının bittiğini öğrendiği o an ve "Domates, Biber, Patlıcan".Karsu'nun güzel yorumuyla şarkıyı aşağıya bırakıyoruz... Bir anda bütün dünyam karardı, bu sesle sokaklar yankılandı, domates, biber, patlıcan.


İmam Bayıldı Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patlıcan
  • 2 büyük boy soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 3 adet domates
  • 6-7 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Sıvı yağ
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

İmam Bayıldı Yapımı Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanları alacalı soyarak yarım saat kadar tuzlu suda bekletin.
  2. Ardından tuzunu akıtıp, havlu kağıt ile kurulayıp çevirerek her yönünü sıvı yağda kızartın.
  3. Yağın fazlasını alması için havlu kağıda alın.
  4. İç harcı için soğanları piyazlık doğrayın, 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ile ocağa alın ve kavurmaya başlayın.
  5. 5 dk kadar soğanlar kavrulduktan sonra küçük doğranmış biberleri ve sarımsakları ilave edin, bir süre daha kavurun.
  6. Küçük doğranmış domates ve baharatları da ekleyerek domatesler suyunu biraz çekene kadar kavurmaya devam edin.
  7. İnce kıyılmış maydanozu ekleyerek ocaktan alın.
  8. Fırın kabına aldığınız patlıcanların üzerine boydan çizgi şeklinde kesin.
  9. İçlerine hazırladığınız iç harcından doldurun.
  10. Tavada kalan domatesli suyu fırın kabına dökün.
  11. Eğer su yeterli değilse domates sosu ile ya da çok az salça ile sos hazırlayın ve 190 derece ısıtılmış fırında pişirin.
         Afiyet olsun...

0 yorum:

Yorum Gönder