Ufff Mücver mi?


"Rendelenmiş kabağa un, yumurta, peynir, dereotu, tuz karabiber, taze soğan katılmasıyla yapılan bir tür köfte" diye tanımını yaptığımız ama lezzetini anlatmakta son derece eksik kaldığımız, damak tadımızı coşturan, muhteşem bir haz duyduğumuz o nev-i şahsına münasır yemek; mücver...

Evet genellikle mücver yukarıda bahsettiğimiz gibi bilinir ancak tamamen markalaşmış bir yemek ismidir. Osmanlı döneminde çok sık tercih edilen bir lezzetti ve sebzelerin "mücver tavası"nda karıştırılarak kızartılması şeklinde yapılırdı. Yani mücver Osmanlı'da bir yemek yapma şekliydi. Kabaktan ziyade mevsimsel her türlü sebzeyle hazırlanan mücver için daha çok patlıcan, kadayıf, kıyma, ciğer ve taze fasulye tercih edilirdi. Ayrıca Osmanlı da bu yemek yapma şekli "mücmer" olarak da adlandırılırdı. Özel tavası olan bir nevi sebzeli köfte diyebiliriz mücver için ve günümüze o dönemlerden kabağın başrolünü aldığı ve genel hatlarıyla çeşitli sebzelerle karıştırılarak yapılan köfte türü olarak gelmiştir.

Mücver tarihi açısından her türlü sebzeden de yapılabilirliği ve hemen hemen her dönemde yapılabildiği için çokta yörel bir olayı olmadığını görüyoruz. Genel olarak tüm coğrafyayı kucaklayan bir yiyecek. Ancak balkanlarda, trakyada çok tercih edildiğini görüyoruz. Ayrıca mücverimiz öcce ismiyle Kilis yöresinde karşımıza çıkmakta, ki o bölge de Hatay, Gaziantp mutfaklarında da aynı isimle arzı endam etmekte. Geniş coğrafyası ile Akdeniz mutfağı da baya sever mücveri. Mutfağımıza özgü mücvere benzer olarakta doğu bloğu ülkelerinde ve Amerika'da da yumurta ve unun kullanımı açısından benzerlikler gösteren yemeklerle karşılaşabiliyoruz. Amerika'da "cake" adı verilen en bilinen örneği ile patatesin un ve yumurta ile bağlanıp kızartıldığı yemek türüdür. Ayrıca doğu bloğu ülkelerinde ve özellikle Polonya'da tercih edilen şekli ile "latka" olarak adlandırılan yemektir. Latkayı bir nevi patatesli pankek olarak tanıtabiliriz.

İşte günümüzde kabağın as solistliğini yaptığı tarihsel açıdan mevsimine göre her sebzeyle yapılabilen ve geniş coğrafyası ile, ki dünya geneli olabilir bu :) , herkese hitap eden muhteşem lezzet, sebze köftesi, mücver... Haydi bakalım malzemeler çıksın ve bu lezzete evimizde yolculuk edelim...


Kabak Mücveri Nasıl Yapılır? Malzemeler

  •  3 adet yumurta
  •  3 adet kabak
  •  Yarım su bardağı un
  •  2-3 dal yeşil soğan
  •  Yarım demek maydanoz
  •  Bir tutam dereotu
  •  Tuz
  •  Karabiber
  •  Pulbiber

Kabak Mücveri Nasıl Yapılır? Yapılışı

  1. İlk olarak mücver malzemelerini hazırlayalım. Kabakları soyarak rendenin iri kısmında rendeleyelim. Yeşil soğan, maydanoz ve dereotu minik minik doğrayalım.
  2.  Kabak Mücver harcını hazırlayalım. Yumurtaları derince bir kaba alalım un ilave edilerek pürüzsüz kıvam alana kadar çırpalım. Baharatları, suyunu iyice sıktığımız kabakları ve doğranmış dereotu, yeşil soğan ve maydanozu eklenerek karıştıralım. Mücver harcımız hazır.
  3.  Mücveri tavada pişirelim. Teflon tavaya az miktarda sıvı yağ alalım, kabak karışımından bir kaşık dökelim. Mücverlerin her iki yüzü de kızardıktan sonra havlu kağıt serilmiş tabağa alalım.
  4.  Kabak mücveri servis edelim Mücverleri ister sıcak, isterseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.



Kabak mücveri yapmanın püf noktaları

  • Kabaklar rendelendikten sonra suyunun iyice sıkılmasına dikkat edilmelidir.
  • Un ilave edildikten sonra kıvamının pürüzsüz olması gerekmektedir.
  • Mücverleri pişirirken tavanızın yapışmaz tava olmasına dikkat edilmelidir.

Fırında mücver

  • Kabak mücveri tavada kızartabildiğimiz gibi fırında da pişirebiliriz. Mücverin fırında iyi pişirilmesi için çok cıvık olmamasına dikkat edilmelidir.

Kabak mücverin yanında ne gider?

  • Kabak mücverini çay saati için hazırlamışsanız lezzetine lezzet katmak için peynirli börek ile tüketebilirsiniz.
  • Evde kolaylıkla yapabileceğiniz, gün oturmalarının vazgeçilmezi olan kısır ile de kabak mücverinizi zenginleştirebilirsiniz.
  • Soğuk olarak tüketecekseniz isteğe bağlı olarak sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt hazırlayıp mücverinizi ona banarak yiyebilirsiniz.
  • Garnitür olarak tüketilen mücver ızgara köfteylede çok güzel bir uyum oluşturacaktır.
  • Akşam yemeğine yaptığınız çorbalarınızın, yemeklerinizin yanında rahatlıkla tüketebilirsiniz..

Patatesli mücver

  • Mücveri sadece kabak ile oluyor sananlardansanız yanılıyorsunuz. Mücver kabaktan olduğu gibi patatestende oluyor. Sabah kahvaltılarında, kısık ateşte pişireceğiniz patates mücverleriniz en az kabak mücveri kadar sevileceğine inanıyorum. Patates mücverinin yapılışını görmek için linke tıklayabilirsiniz.

Kabak mücver kaç kalori?

  • Orta büyüklükteki 1 adet kabak mücveri 145 kaloriye denk gelmektedir.




Afiyet olsun...

2 yorum: