KOKOREÇ, SENSİZ OLMAZ!

Herkesin damak tadı farklı. Kokoreci de seven var, sevmeyen var, ama eğer vejeteryan değilseniz ve kokoreci sevmediğinizi iddia ediyorsanız gözünüz kapalı, haberiniz olmadan alacağınız bir ısırık bütün fikirlerinizi değiştirebilir. Zira o an yeni hayatınızın ilk anı olacak.
Ne demiş Büyük Üstad Mirkelam:  'Kokkoreç, sensiz olmaz!'



Her şey o eşsiz, sokağa özgü sesle başladı, koku ve duman... Pişen kokorecin üzerine ekmek yatırıldı, baharatlar ilave edildi doğranan kokorece. Ekmeğin içi hafif yağlandı, sıcak, içine kokoreç koyuldu özenle, kese kağıdına sarılıp yanına ayran açıldı mı... İlk ısırık ve başka diyarlardasınız.

Kokoreç aslında tam olarak bir et değil ama et grubundan. İç kısmı bumbardan, dış kısmı ise ince bağırsaktan yapılır. Uzunca bir şişe bumbarlar geçirilir ve ince bağırsak bumbarların çevresine defalarca dolanır. Bumbar nedir diyenler için sığır, keçi, koyun gibi hayvanların kalınbağırsağı olduğunu belirtmekte fayda var. Kökeni farsça. Anlayacağınız kokoreç tam anlamıyla bir bağırsak yemeği.


Kokorecin ortaya çıkışı bir kültür etkileşimi ürünü. 60'lı yıllarda Yunanistan'da bolca tüketilen kokoreç, İzmir başta olmak üzere 70'li yıllardan itibaren ülkemizde de tüketilmeye başlanmış. Yunanistan'da meşhur olan olan kokorecimize yazılı eserler de ise ilk olarak Ömer Seyfettin'in Lokanta Esrarı (1920) adlı eserinde kokoraç olarak rastlanır. Ömer Seyfettin bu eserinde kokoreçten Atinalı bir Rum'un lokantasında bu yemekle tanışmasını anlatmasıyla kokoroç olarak bahsetmiş. 

Etimolojik olarak kokoreç sözcüğünün kökeni Yunanca kokorotsi sözcüğünden ziyade Arnavutça kokerroz ya da Ulahça ( Balkanlar'da konuşulan doğu Romen dilidir.) kukuretsu sözcükleri gösterilir. Bu üç sözcükte "mısır koçanı" anlamına gelir. Benzemiyor da değil hani.

Velhasıl karşımızda birçok kültür etkileşimi ile doğmuş muhteşem bir lezzet var. Sokak kültürünün vazgeçilmezi; kokoreç. Bakalım evimizde kokoreç yapmak istesek nasıl yol izlememiz gerekecek. Sokaktaki gibi çalgılı çengili olmayacağı aşikar. Bize kalırsa siz yine gidin sokakta yiyiverin 😄

Kokoreç Yapımı Tarifi İçin Malzemeler


  • 1 kg kokoreç (doğranmış olarak paketler halinde satılıyor)
  • 3-4 normal ekmek
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pul biber
Servis Önerisi:
  • Turşu
  • Ayran veya şalgam suyu

Kokoreç Yapımı Tarifi Yapılışı

1 kg kokoreç, 7 yarım ekmek yaptı. Tam kıvamında oldu. Herkes fazlasıyla doydu. ;)
  1. Kokoreç genişçe bir tavaya veya saca alınır. 
  2. Tava da çevirerek pişirin.
  3. Daha sonra varsa satırla yoksa keskin bir bıçakla ince doğrayın. Doğradıktan sonra tekrar tavada bir iki çevirin.
  4. Tavaya alınan hazır doğranmış kokoreçler önce harlı sonra kısık ateşte ağır ağır pişirilir.
  5. Piştiğinden emin olduktan sonra altı kapatılır.
  6. Ekmekler ortadan ikiye bölünür.
  7. Aralarından da kesilerek tost makinesinde biraz kızartılır.
  8. Hemen soğutmadan aralarına kokoreçten bir miktar koyulur.
  9. Tuz, karabiber, kimyon (acı severler pul biberde ekleyebilir) serpilir.
  10. Turşu ve ayranla servis yapılır.

* https://www.nefisyemektarifleri.com/kokorec-yapimi/


Afiyet olsun...

0 yorum:

Yorum Gönder