Lah-Ma-Cun, Lahmacun...


Lahmacun, Güneydoğu bölgemize özgü Kahramanmaraş'tan Akdeniz'e de göz kırpan muhteşem lezzet. Şöyle alırsın önüne, içine domates, soğan, yeşillik ekler ve limon sıkarsın, sonra da dürüm haline getirir afiyetle, dolu dolu ısırır yersin. Yanına da bir ayran, ağız dolusu ısırdıktan sonra bir yudum alırsın. Karışımdan doğan muhteşem aroma damakta yayılır.  İşte haz, işte lezzet, işte hendek, işte deve...

Lahmacunun tarihi çok eskilere M.Ö. 5000'lere kadar dayanır, ilk olarak Babiller'e özgü bir yemek olarak karşımıza çıkar. Mezopotamya'da sıklıkla tüketilir. Çünkü taşıması kolay, saklanması kolay ve uzun ömürlü, doyurucu ve lezzetli bir yemektir. Kendisine bu dönemlerde ne denirdi bilinmez ama M.S. 17 yy. da Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde "lahm-ı acinli börek" olarak geçer ve bilinen en eski yazılı kaynaktır. Tabii halk içinde daha eskilere dayanan bir söylemi de olduğu kesin.

Evliya Çelebi'nin bu tabiri Arapça'dır. Arapça'da lahm; et anlamına, acin de yoğrulmuş anlamına gelmektedir. Yani kendisi yoğrulmuş etli börektir; lahmacun...


Yurt dışında ve ülkemize gelen birçok turist kendisine Turkish Pizza, yani Türk Pizzası demektedirler. Lahmacunun bu isimlerle de ülkenin dört bir yanında, mesela Bodrum'da tanesi 55 ila 80 TL arasındaki fiyatıyla sofraları ve damakları şenlendirmektedir.

Yöresine göre yapım aşamasında bazı ufak farklılıklar göze çarpmaktadır. Gaziantep'de soğansız ama sarımsaklı, Şanlıurfa ve Mardin'de ise soğanlı yapılır. Et harcı hemen hemen aynıdır bu iki isim dışında. Kahramanmaraş'ta ise hem soğanlı hem sarımsaklı olarak yapılır. Genel olarak taş fırında pişirilen lahmacun, Kahramanmaraş'ta birçok bölgede sacda pişirilir. Yine kimi yerlerde şekil bakımından tamamen yuvarlak olurken kimi yerlerde elips şeklinde yapılır. Heee bir de sevimli mi sevimli fındık lahmacun vardır ki normalinin minyatürü gibidir. Ayrıca Gaziantep'te "sıçırtma" isterseniz şayet lahmacunun içinde közlenmiş patlıcanla karşılaşırsınız.


Tabii lahmacunun asıl olayı ise zırhtan çekilmiş etle, isot, domates, maydanoz, salça, sarımsak ya da soğan, karabiber ve tuzla hazırlanan iç harcı ile ince ve çıtır olması açısından mayasız olan hamurun incecik açılmasıdır. Kimileri garnitür olarak içine domates konulmasını istemez, tadını bozduğunu düşünürler ama siz nasıl isterseniz yiyin bu lezzeti.

Lahmacunu evde yapabilirsiniz tabii ama bu işin ustalığı da ayrı. Hatta birçok yerde "yalancı lahmacun", "15 dk da lahmacun" gibi tariflere de rastlayabilirsiniz. Unutmayın, taklitler aslını yaşatır. Ama evde de güzel yapılabilir tabii, denemek isteyene aşağıdaki link yardımcı olabilir. Afiyet olsun...

https://www.nefisyemektarifleri.com/lahmacun-tarifi-ev-yapimi/

0 yorum:

Yorum Gönder